fredag 18 juni 2010

Systuga med allvar

Jag har suttit vid symaskinen större delen av dagen och varit kreativ. Det blir faktiskt så himla bra, det kan jag säga redan trots att jag inte är färdig med mina skapelser ännu. Av några gamla panellängder ska det bli en "Jasmin-kostym" till mig. Redan innan har jag börjat på ett täckelse till hästen i orientaliska mönster. Bilder kommer, dock inte med oss utklädda i allt detta. Orsaken är att jag gör kostymen för en fotografering som om allt klaffar och går i lås ska bli en kalender vars syfte är att utan något vinstsyfte alls samla in pengar till ett gott ändamål. Jag kopierar in den lilla text vi alla i det här gänget precis har börjat pytsa ut på Facebook.
"Visst vill du beställa en vacker bildkalender med vuxna vackra tjejer med hästar i sagomiljö, till förmån för förlossningsskadade unga tjejer i Etiopien? Priset hamnar kring 100-150 spänn."
Förutom att vi ska ha hästar med på våra bilder är en gemensam nämnare att vi alla är mammor. Alltså, från mammor till mammor. Läs gärna texten från  stiftelsen Fistulasjukhusets hemsida nedan. Observera!! bara att det inte är Fistulastiftelsen som producerar, trycker, distrubierar eller försäljer kalendern. Vi har deras tillåtelse men vill du köpa en kalender, eller på annat sätt sponsra projektet är det mig, eller någon annan i vår ideella förening man vänder sig till. Hemsida är på G. Jag ska skriva mer här i bloggen om hur det går med vårt projekt, och vilka filurer vi är som driver det här. Men det får räcka med info för denna gång.

 *~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*


Många fattiga kvinnor som föder barn i Etiopien är bara barn själva. Kvinnor som grupp har en underordnad ställning, vilket för med sig en konstant undernäring som i sin tur ofta medför långa svåra förlossningar utan hjälp. Barnet kanske dör men måste ändå födas fram och det blir fruktansvärda underlivsskador för den unga mamman som följd. Tarm och urinblåsa fungerar inte mer och kvinnan förblir en illaluktande utstött som förskjuts från sin familj.


Fistulasjukhuset hjälper flickorna tillbaka till ett människovärdigt liv.


Historien börjar 1959, då läkarparet Reginald och Catherine Hamlin började arbeta på Prinsessan Tsehais Sjukhus i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad. De upptäckte de förlossningsskadade kvinnornas nöd och började operera dem. Ryktet gav dem så många patienter att de byggde sitt eget fistulasjukhus 1974 med pengar som samlats in i Storbritannien, USA, Kanada och Nya Zeeland.


År 2008 behandlas 2500 patienter varje år på Fistulasjukhuset i Addis Abeba. All behandling är gratis. Sjukhuset, som har det engelska namnet Addis Ababa Fistula Hospital, vänder sig framförallt till fattiga kvinnor. Över 90 % av patienterna kan botade återvända till sina hembyar. Övriga behöver viss vård för att kunna fungera "normalt". Många av dem blir kvar på sjukhuset och arbetar t ex i köket, tvätteriet eller som vårdare. En av dem, Mamitu Gashe, är nu fistulakirurg.


Sjukhuset har nu också en gård, Desta Mender - Glädjens by, utanför Addis Abeba. Där produceras nu bland annat mjölk, ägg och grönsaker för eget bruk och sjukhusets behov. Idag bor 23 före detta patienter på gården.


Filialer


Man beräknar att det idag finns 40 000 kvinnor på landsbygden i Etiopien som har fistulaskador och det tillkommer kanske 9000 varje år. Därför startade man 1995 en uppsökande verksamhet för att nå kvinnor i avlägsna byar och år 2008 också en barnmorskeutbildning vid sjukhuset. Behovet av barnmorskor i Etiopien är enormt. På en befolkning idag på mer än 70 miljoner finns det kanske 1000 utbildade barnmorskor.


Vidare har det tillkommit s k filialer, dvs mindre fistulasjukhus på landsbygden som är knutna till andra sjukhus. I Yirgalem, som ligger 50 mil söder om Addis Abeba, öppnades 2006 en filial som är knuten till ett sjukhus som donerats av Norska staten. I Bahr Dar är verksamheten i full gång. Där är det amerikanarna som främst har gett sitt stöd och också i Mekelle som har stötts framför allt av Australien.


År 2008 startade sjukhuset i Harare och där kan man också nå patienter från Oromia-området och från Somalia. Dessutom har sjukhuset i Metu som ligger långt väster om Addis Abeba börjat byggas.

2 kommentarer:

  1. väldigt intressant. läste på sidan att man kan skicka strumpbyxor.. det kommer jag def. att göra!

    spännande att få se dina kreationer sen:-)

    kram Monica R

    SvaraRadera
  2. Bra att du gör lite nytta på semestern. :) Säger som Monica, ska bli kul o se slutresultatet sen. :)

    SvaraRadera