tisdag 17 februari 2015

Chip

Chip den lilla svarta pälsbollen från Moskva, honom kan jag berätta lite om. Ett fynd från Facebook faktiskt. Eftersom det finns intressegrupper för precis allt där så finns det också ett antal sådana för bolonkafrälsta. Rasen är liten, så det är lätt att få ett hum om de flesta aktiva uppfödare oavsett var de bor. Många annonserar också ut hundar de har till salu, både valpar och vuxna. Kompisen Susanne fick syn på Chip i en sådan "annons" i somras och jag tog kontakt med ägaren och uppfödaren Diana Shtykova i Moskva. Den första kontakten fick brorsan Tommys sambo Irina hjälpa oss med, hon skrev ett presentationsbrev på ryska. Nu behärskar alldeles säkert Diana engelska riktigt bra, men av bara farten fortsatte vi att konversera på ryska. Tack Google Translate!!! Det blir fel och konstigt ibland, men i stort sett funkar det så bra att man utan tvekan kan göra sig förstådd. Det funkar så bra att Diana och jag kan sitta och hålla igång långa dialoger i chatten, jättekul.

Hur som. Efter tusen frågor och svar fram och tillbaka bestämde vi oss. Vi ville ha honom. Med andan i halsen skickade vi pengar och lättnaden var stor när vi fick besked att de kommit fram som de skulle. Sedan nästa fråga, hur får vi hem honom? Ett tag var i alla fall jag inne på att jag gärna skulle vilja resa till Moskva och plocka upp honom själv. Tyvärr visade det sig att det är väldigt krångligt att få visum, ganska dyrt och en tidsödande process. Till och med Irina avrådde. Susanne kom på att lyssna med en bekant i Norge med ryska rötter, och till vår stora glädje visade det sig att hon snart skulle få besök av en kusin från Moskvatrakten. Så det löste sig det genom att denna tog med sig Chip till Oslo.


Under sin tid i sitt hemland blev han utställd med väldigt fina resultat. Titlarna radade upp sig; Junior Champion of Russia, Junior Champion of National Club, Junior Champion of Russia och med andan i halsen hann han få sitt sista cert innan han flyttade till oss och fick titeln Champion of Russia och därmed även titeln Grand Champion of Russia. Mycket tjusiga titlar, men tyvärr är det endast titeln Rysk Champion (RUCH) som går att registrera hos Svenska Kennelklubben.



Sedan han kom till oss har han ökat på titlarna, på Stockholm Hundmässa den december lyckades han bli bäst i rasen, BIR, fick Cert och blev i och med det också Svensk Champion och fick dessutom titeln Svensk vinnare 2014. Vi har visat honom på ett par utställningar innan den här men det har inte gått lika bra, hans päls är noppad av lekfulla kompisar och han var en liten aning försiktig i början när han kom. Men nu, full av självförtroende visade han upp sig. Så stolta vi var, Susanne och jag!



Förra veckan blev vårt svarta guld pappa. Två gånger om. Måndagen den 9 februari kom en kull med två tikar och en hane (mor: Stensöbäcken's Baronessa) och bara tre dagar senare, den 12 februari kom nästa kull, två små tikar (mor: FI V-13 NORD V-13 SE UCH Stensöbäcken's A-Fifi)
Nessies, två tikar en brun hane

Fifis, två tikar

Men hur det än är, fina titlar och avelshane i all ära. Mest av allt är han en underbar hund, alltid gladast i världen, full av fart och bus. Han är otroligt älskad och en otrolig vän, så gullig och charmig så hjärtat bara smälter. Jag älskar den lilla lakritsbollen. 


Och ibland får han (eller någon av de andra två jag har här hemma) följa med mig till jobbet och vara till glädje för de boende på "ålderdomshemmet".

Följ min blogg med Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar